För andra året i rad delar Operation Kvinnofrids ut Kvinnofridspriset för att belöna och uppmärksamma särskilt goda insatser inom området våld i nära relationer. Årets pristagare är Amelmottagningen, en del av Södersjukhusets kvinnosjukvård, som tar emot kvinnor med problem orsakade av könsstympning.

Amelmottagningen finns på Södersjukhuset i Stockholm och är hittills den enda specialistmottagningen för könsstympade kvinnor i Sverige. Inom mottagningen finns stor medicinska kompetens samt kunskap om traditionen kring könsstympning och dess hälsorisker. Kvinnor med kroppsliga och psykiska problem orsakade av könsstympning kan vända sig till mottagningen.

– Den unika kompetens som byggts upp inom verksamheten innebär att man kan erbjuda en mycket målgruppsanpassad vård, vilket gör stor skillnad för dessa flickors och kvinnors livssituation. Därför vill vi uppmärksamma och premiera den här verksamheten, säger Alexandra Anstrell, ledamot i Operation Kvinnofrids styrgrupp.

Kvinnofridspriset instiftades 2016 av Operation Kvinnofrid, prisutdelningen sker varje år i november i samband med Operation Kvinnofrids spridningskonferens. Temat för årets pris är hedersrelaterat våld och förtryck.

– Det känns väldigt hedrande att ta emot Kvinnofridspriset. Vi är så glada och stolta över att vår verksamhet belönas på det här sättet och vi hoppas att detta pris kan bidra till att sätta fokus på frågan om könsstympning ännu mer, säger Bita Eshraghi, specialistläkare på Amelmottagningen.

Mer om Amelmottagningen