I tisdags fick skoleleverna som utformat de vinnande bidragen till kommunikationstävlingen ”Jag vill göra” diplom av landshövdingen. Bidragen har resulterat i en reklamkampanj, som riktar sig åt barn och ungdomar som utsätts för brott.

Eleverna med sina vinnande bidrag tillsammans med landshövding Chris Heister och Brottsoffermyndighetens generaldirektör Annika Öster. Foto: Emelie Nyman

I våras bjöd Länsstyrelsen och Operation Kvinnofrid in länets åttondeklassare att medverka i kommunikationstävlingen ”Jag vill göra”, som gick ut på att göra kampanjer för att skapa uppmärksamhet kring sajten jagvillveta.se. Webbplatsen, som är framtagen av Brottsoffermyndigheten tillsammans med Barnombudsmannen på uppdrag av regeringen, ger målgruppsanpassad information och stöd till barn och ungdomar som utsätts för brott.

Cirka 250 elever har medverkat i tävlingen och över 70 bidrag har kommit in. En jury har utsett 13 vinnande bidrag som veckorna 21–22 visas på reklamplats på bussar i kollektivtrafiken samt i sociala medier.

På tisdagen, den 30 maj, var eleverna med de vinnande bidragen inbjudna till Tessinska palatset där de fick ta emot diplom av landshövding Chris Heister.

– Jag är mycket imponerad av barnens kreativa och starka bidrag. Idén med informationstävlingen, att unga människor är bra på att informera andra barn och ungdomar om svåra saker, har varit lyckad, säger Chris Heister

​En av eleverna som var på plats var Elin Lund från Brandbergsskolan i Haninge. Hon tycker det har varit roligt att få bidra till kampanjen och anser att budskapet är viktigt.

– Det känns som att man har fått göra sin röst hörd och sedan fått cred för det, det är roligt, sa hon efter prisutdelningen.

jagvillveta.se är bra, jag känner många som behöver stöd och kan behöva sajten.

Prisade skolor och elever:

Martinskolan i Hökarängen

Edwin, Luna, Thelma, Lo, Lea, Lamin och Fredrik.

Brandbergsskolan i Haninge

Elin och Yen.

Vistaskolan i Huddinge

Lova, Benjamin, Amanda, Ivana, Zara och Diyala.

Snitz grundskola i Nacka

Erik.

Vittra Södermalm på Södermalm

Agnes, Clara, Linnea och William.

Sofia skola på Södermalm

Erik, Elsa, Linnéa, Clara och Matilda.