Många barn som är med om brott vågar inte berätta om det och känner inte till sina rättigheter när de drabbas. Det vill Länsstyrelsen Stockholm, Operation Kvinnofrid och Brottsoffermyndigheten ändra på. Nu arrangeras en kommunikationstävling där högstadieelever i Stockholms län gör kampanjer för ungdomar.

Psykiskt våld, misshandel, hedersrelaterat våld, sexuella övergrepp och att se eller höra våld hemma är exempel på brott som barn och unga utsätts för – i flera fall utan att ens veta att det handlar om ett brott. Brottsoffermyndighetens webbplats ”Jag vill veta” tydliggör vad ett brott är och informerar barn och unga om hur de kan få stöd och hjälp. Det är just denna webbplats som högstadieelever i Stockholms län fått i uppdrag att skapa uppmärksamhet om.

– Det är fantastiskt att se med vilket engagemang som eleverna har tagit sig an den här uppgiften och jag ser verkligen fram emot att få ta del av alla kreativa bidrag, säger Chris Heister, landshövding i Stockholms län och ordförande i Operation Kvinnofrid. 

Det är Operation Kvinnofrid och Länsstyrelsen Stockholm som har bjudit in länets högstadieskolor att vara med i kommunikationstävlingen ”Jag vill göra”. Totalt deltar cirka 250 elever i tävlingen. Under vecka 10 hölls workshops där eleverna fick stöd av en reklambyrå att ta fram idéer för kampanjen.

– Vi tror att unga människor är bäst på att informera andra unga om svåra saker. Därför har vi gett elever i årskurs 8 möjlighet att göra en reklamkampanj om vad som är brottsligt och vilka rättigheter barn har. På det här sättet kommer frågor kring våld och brott att på ett naturligt och okomplicerat sätt kunna lyftas och diskuteras, säger Ulrika Sandberg, utvecklingsledare vid Länsstyrelsen Stockholm.

Målet med kampanjen, som ska visas på bussar och i sociala medier, är att hjälpa fler barn och ungdomar att hitta till webbplatsen ”Jag vill veta”.

– ”Jag vill veta” riktar sig direkt till barn och unga för att de ska veta vad som är brottsligt, känna till sina rättigheter och veta var de kan få hjälp. Det ökar chansen för att de vågar berätta för en vuxen om vad de har blivit utsatta för, säger Annika Öster, generaldirektör vid Brottsoffermyndigheten.

Om kommunikationstävlingen ”Jag vill göra”

Mellan den 30 mars och 28 april kommer ungdomar i hela landet att kunna rösta på sitt favoritbidrag. En jury utser de bästa bidragen som kommer att visas på bussar i Stockholms län och spridas på sociala medier. Den 30 maj hålls en prisceremoni på Tessinska palatset.