Huvudsakligt sidinnehåll

Relationsvåldscenter Södertälje vinnare av Kvinnofridspriset 2022

Årets kvinnofridspris tilldelas Relationsvåldscenter Södertälje, en verksamhet inom socialtjänsten i Södertälje kommun. Relationscentret arbetar för att hjälpa barn och vuxna mot ett liv fritt från våld i nära relationer. Verksamheten ger både stöd till våldsutsatta barn och vuxna samt till våldsutövare som vill förändra sitt våldsamma beteende.

Ett färgglatt foto på personalen på Relationscenter i Södertälje
Foto: Richard Rufus Nyström

Motiveringen lyder:

Relationsvåldscenter i Södertälje har länge arbetat med att ge stöd till våldsutsatta och har på senare år även utvecklat ett viktigt arbete riktat till våldsutövare och barn som bevittnat våld i familjen. Det som Operation Kvinnofrid särskilt vill uppmärksamma med detta pris är att de har lyckats föra över ett pilotprojekt till att bli en del av det löpande arbetet. Detta är särskilt lovvärt då det handlar om en evidensbaserad metod, vilket är eftersökt i arbetet med våldsutövare. Operation Kvinnofrids styrgrupp tycker även att verksamheten visar på innovationskraft genom den satsning tillsammans med polisen som genomfördes i våras för att få personer som utövar våld att söka hjälp. De visar att förändringsarbete behöver involvera olika aktörer och bestå av så väl motiverande arbete som stödjande arbete över tid.

 

Relationsvåldscenter

De senaste åren har Relationsvåldscenter utvecklat sitt arbete riktat till våldsutövare genom att använda Predov, ett evidensbaserat behandlingsprogram för våldsutövare som utvecklats av Kriminalvården. Verksamheten får priset för att ha lyckats utveckla det som startade som ett pilotprojekt till att bli en del av det löpande arbetet. Dessutom har verksamheten genomfört en satsning tillsammans med polisen för att motivera personer som utövar våld att söka hjälp.

– Genom den regionala strategin för att förebygga och bekämpa våld i Stockholms län vill vi bland annat verka för att personer som utövar våld får adekvat stöd och behandling för att våldet ska upphöra. Relationsvåldscenter Södertälje är ett tydligt och föredömligt exempel på detta och visar även på vikten av att förändringsarbete behöver involvera olika aktörer över tid för att förändring ska bli möjlig, säger Sven-Erik Österberg, ordförande för Operation Kvinnofridoch landshövding i Stockholms län.

Ulrica Blomgren är resultatenhetschef på Relationsvåldscenter Södertälje. Under fredagen tog hon och verksamheten emot Kvinnofridspriset på Operation Kvinnofrids årliga konferens, i år med temat att våldsutövare har tillgång till återfallsförebyggande insatser utifrån sina behov.

– Vi är stolta och glada att Relationsvåldscenter och vi som arbetar här uppmärksammas på detta fantastiska sätt! Utmärkelsen delar vi med alla dessa modiga människor som dagligen söker sig till oss för hjälp och stöd att bli fri från våldet i sina nära relationer. Jag talar om våldsutsatta, våldsutövare och deras barn. Vi jobbar tillsammans för att minska våldet och öka tryggheten, säger Ulrica Blomgren. 

Relationsvåldscenter i Södertälje kommun

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.