Vinnare av 2023 års Kvinnofridspris

Brott i nära relationer-sektionen i polisområde Stockholm syd är vinnare av Kvinnofridspriset 2023

Varje år delar Operation Kvinnofrid ut Kvinnofridspriset för att belöna särskilt goda insatser i arbetet mot våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Årets kvinnofridspris tilldelas sektionen för brott i nära relationer i polisområde Stockholm syd för sitt långsiktiga arbete med att göra skillnad för dem som utsätts eller utsatts för brott i nära relation.

Brott i nära relationer-sektionen i polisområde Stockholm syd är vinnare av Kvinnofridspriset 2023

För fem år sedan började polisområde Stockholm syd att satsa på ärenden inom kategorin brott i nära relation. Personalstyrkan har fördubblats och det märks bland annat genom att det nu finns grupper i varje lokalpolisområde i södra Stockholm för att kunna jobba lokalt med både interna och externa samverkansparter, som exempelvis socialtjänsten. Arbetssättet har skapat bättre förutsättningar för att jobba med brottsförebyggande åtgärder och att agera tidigare där brott begås. Brott i nära relation (BIN)-sektionen erbjuder även så kallade riskreducerande samtal till personer med hög risk att återfalla i brott i nära relationer.

– De som utsätts för brott i nära relation, vilka framför allt är kvinnor och barn, har rätt till samhällets snabba stöd och insatser. För att göra skillnad och agera snabbt behöver flera aktörer arbeta tillsammans. Arbetet som brott i nära relationer-sektionen i polisområde Stockholm syd bedriver är ett bra exempel på det. Vi behöver mer av den här breda samverkan, att koppla ihop samhällets olika delar, för att gemensamt göra skillnad, säger Anna Kinberg Batra, ordförande för Operation Kvinnofrid och landshövding i Stockholms län.

Michael Johansson är sektionschef vid BIN-sektionen i polisområde Stockholm syd. Under fredagen tog han och medarbetare emot Kvinnofridspriset på Operation Kvinnofrids årliga konferens, i år med temat rättssäkerhet och kvalitet i brottsutredningar.

– Vi är väldigt glada och tacksamma över att vårt arbete uppmärksammas, inte minst för alla kvinnor där ute som levt eller lever i relationer där de utsätts för våld och som de har svårt att ta sig ur. Vi har bestämt oss för att på riktigt göra skillnad för våra särskilt utsatta brottsoffer och nu har vi fått mycket bättre förutsättningar att göra det, säger Michael Johansson.

Motiveringen lyder:

BIN-sektionen i polisområde syd har arbetat långsiktigt med att på riktigt kunna göra skillnad för alla som utsatts för brott i en nära relation. Det är en välfungerande verksamhet, vilket märks både internt och av externa samverkansparter. Sektionen har både förbättrat den interna samverkan med lokalpolisområdena och utvecklat god samverkan även med externa aktörer, vilket är en nyckel för ett arbete med den utsatta i fokus. Vi vill med detta pris uppmärksamma en engagerad samverkan.