Vinnande bidrag i tävlingen ”Jag vill göra”

De vinnande bidragen användes i informationskampanjen ”Jag vill veta” 2017.

Kreatörer: Agnes, Clara och Linnéa, Vittra Södermalm

Motivering: Illustrationens pratbubblor väcker frågor och nyfikenhet om vilka rättigheter den som utsatts för brott har. Den uppmuntrar också till att våga berätta om sina upplevelser till andra.

Kreatör: Erik, Snitz skola

Motivering: Ett bidrag som ger rysningar och skapar eftertanke. Med ett enkelt bildspråk förmedlas en tydlig känsla av utsatthet. I det enkla artistiska utförandet finns många detaljer att upptäcka och fundera på.

Kreatörer: Lo och Lea, Martinskolan

Motivering: Illustrationen lyfter fram olika känslor och ord som vi förknippar med våld och kränkningar samtidigt som den inger hopp om förändring. Kopplingen till nyheter ger en tydlig bild av ungdomars verklighet.

Kreatör: Lova, Vistaskolan

Motivering: Genom en färgstark och konstnärlig illustration förmedlas den ensamhet och smärta som en person som utsatts för kränkningar och våld kan uppleva. Illustrationen får åskådaren att fundera, den ger tankar och väcker vår empati.

Kreatörer: Thelma, Luna och Edwin, Martinskolan

Motivering: Ett bidrag som visualiserar många problem vid ett och samma tillfälle. Affischen skapar nyfikenhet hos bussresenären, man har svårt att sluta titta, analysera och läsa. Bidraget ger möjlighet till eftertanke och skapar en bild av vad webbplatsen handlar om.

Kreatörer: Erik, Elsa och Linnéa, Sofia skola

Motivering: Ett iögonfallande, artistiskt och vackert bidrag. Bidraget har också ett djup och skapar nyfikenhet. Vad står det i tårarna egentligen? En känsla av utsatthet och ensamhet som väcker tankar.

Kreatör: Benjamin, Vistaskolan

Motivering: Med starka färger och ett enkelt och eget bildspråk fångar illustrationen in en tydlig situation av kränkningar och våld. Motsatsförhållandet mellan de glada färgerna och en mörk vardag gör att budskapet sticker ut lite extra.

Kreatör: Elin, Brandbergsskolan

Motivering: Det behöver inte vara svårare eller mer avancerat än så här. Ibland säger några få ord mer än tusen bilder, ord som får oss att ”haja till”. Vad som är okej sex är också ett viktigt ämne att förmedla till unga vuxna.

Kreatörer: Fredrik och Lamin, Martinskolan

Motivering: Med enkel symbolik kommunicerar illustrationen vad hot och kränkningar handlar om utan att ett enda ord behöver användas.

Kreatör: William, Vittra Södermalm

Motivering: I spelvärlden är kränkningar vardag för många barn och unga. Vad säger vi till varandra egentligen? Bidraget skapar medvetenhet om hur ont ord kan göra och visar en situation som många i spelvärlden kan känna igen sig i.